Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


Otrokovické školy pomáhají rodičům, vaří bezlepkovou i bezlaktózovou stravu

S velkou pomocí rodičům dětí, které mají dietní omezení, přichází otrokovické základní školy. Od nového roku jejich jídelny vaří v rámci školního jídelníčku i dva dietní režimy – bezlepkový a bezlaktózový. Rodiče tak nemusí mít starost o každodenní přípravu obědů. Radost mají i žáci, kteří si už nemusí nosit vlastní krabičky a mohou si dopřát dietní verzi obědu stejného, jako mají jejich spolužáci.
bezlepková strava
 

 
 

K zavedení dietních režimů vedl školy přibývající počet žáků se stravovacími specifiky. „Stále častěji se na nás obraceli rodiče, kteří byli zatíženi každodenní přípravou obědů. Dětem chystali krabičky, které pak kuchařky ohřívaly, aby měly děti možnost teplého jídla s ohledem na jejich omezení. Přípravou dietních režimů se jim velmi ulevilo,“ uvedla ředitelka ZŠ Mánesova Marcela Javoříková, kde s dietními režimy začali jako první a vaří je již od listopadu. Stejnou situaci řešili i v ZŠ T. G. Masaryka a ZŠ Trávníky. Se zavedením bezlepkové a bezlaktózové stravy pomohla všem třem školám nutriční terapeutka Jana Kalivodová, která všechny zainteresované pracovníky odborně vedla a proškolila. „Dietní jídlo připravuje proškolený personál stravovacího provozu, který zná požadavky na dietní omezení, ví, které suroviny musí na přípravu dietní stravy použít, zná technologické a časové postupy při přípravě dietní stravy,“ doplnila Jana Kalivodová.

Pracovnice jídelny se s novinkami sžily velmi rychle. Příprava pokrmů pro bezlepkovou dietu se neliší od přípravy pokrmů standardních. Rozdílem je bezpodmínečné používání bezlepkových a bezlaktózových surovin. Jídelní lístek je pro každý tip diety sestavován zvlášť. Vychází z jídelního lístku běžného, kdy jsou vyloučeny nevhodné suroviny a nahrazeny surovinami vhodnými. Pokud nelze použít stejné jídlo, jako má běžný jídelní lístek, nahradíme ho jiným dietním jídlem,“ přiblížila vedoucí školní kuchyně ZŠ Mánesova Anna Vičánková s tím, že personál jídelny je pravidelně proškolován ze znalostí zásad onemocnění při jednotlivých dietních opatřeních. Receptury jsou pravidelně upravovány, tak jak je přináší jídelní lístek. V jídelně je také vymezeno místo, kde probíhá příprava a dohotovování dietní stravy, včetně vyčleněného nádobí. Oddělené je také skladování surovin.

Aktivitu škol, jejímž výsledkem je zavedení dietního stravování, vítá i vedení města. „Všechny tři otrokovické základní školy jsou velmi progresivní a stále přicházejí s novinkami, ať už v oblasti výuky nebo doplňujících služeb, čímž zvyšují svoji prestiž. Velmi si cením vynaloženého úsilí ředitelek, které posunují školy kupředu a nenechají se odradit případnými překážkami. Přestože se v rámci otrokovických škol v dietním režimu stravuje jen třináct žáků, vnímám tento krok jako správný a velmi důležitý. I děti s dietním omezením mají mít možnost stravovat se ve stejném režimu jako jejich spolužáci a nebýt tak vystaveni riziku vyčlenění z kolektivu kvůli odlišnosti. Stravování ve školní jídelně navíc dává jistotu i rodičům těchto dětí, že strava je připravována dle zásad zdravé výživy a dostanou tak vše, co dětský organismus potřebuje ke svému vývoji. Spolupráci s nutriční terapeutkou školy zvládly financovat ze svých rozpočtů, v případě dodatečné potřeby speciálního materiálního vybavení jsme připraveni podat pomocnou ruku a uvolnit potřebné finanční prostředky,“ zakončila starostka města Otrokovice Hana Večerková.      

 

 

 

 

 

Další informace:

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

vaculova@muotrokovice.cz

www.otrokovice.cz

 
Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 14.1.2022 / 14.1.2022

Líbí se?

 52% |  48%

Obslužné odkazy

 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Březen 2024 >>

týdenPoÚtStČtSoNe
9. týden26272829123
10. týden45678910
11. týden11121314151617
12. týden18192021222324
13. týden25262728293031
14. týden1234567

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 649


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém