Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


Město posiluje příznivé klima ve školách financováním preventivních programů

Každá z otrokovických základních škol vytváří preventivní programy, kterými předchází riziku vzniku nežádoucího chování. Jejich realizace je stanovena také povinností vyplývající z ministerské vyhlášky. Často se ale stává, že školy nemají dostatek financí na realizaci programů v takovém rozsahu, jaký by přinesl skutečnou pomoc. Město Otrokovice, jako zřizovatel základních škol, se proto v letošním roce rozhodlo financovat minimální preventivní programy na školách ze svého rozpočtu a podpořit je částkou 300 tisíc korun.
prevence
 

 
 

Potřeba realizace preventivních programů vzešla ze vzájemné komunikace vedení města, škol i odborníků. „Jedním z odrazových můstků pro stanovení a realizaci preventivních programů byl výzkum rizikového chování u adolescentů, který ve školách proběh ve spolupráci s Pedagogickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci,“ přiblížila vedoucí odboru školství a kultury Barbora Šopíková.   

Náplň a rozsah pak určili odborníci. Programy se týkají žáků od pátých až po deváté třídy, kteří absolvovali programy ve třídách nebo vícedenní adaptační pobyty. Jejich náplní byly aktivity na posílení a utužení sociálních vztahů formou kolektivních her a společných aktivit. „Programy ať už adaptační nebo přímo ve třídních kolektivech by měly formovat osobnost dětí, rozvíjet sociální vztahy a dovednosti, které velmi utrpěly s uzavřením škol v době pandemie COVID 19. Nejvíce postiženy byly třídy, které přecházeli z prvního stupně na druhý. Právě u nich často dochází ke změnám ve složení dětí a vzhledem k rozsáhlé distanční výuce se žáci osobně viděli jen minimálně,“ doplnila vedoucí odboru školství a kultury Barbora Šopíková.

Cílem města je prostřednictvím finanční podpory nastavit koncepční systém primární prevence, eliminovat výskyt rizikových jevů a podpořit školy v naplňování vyhláškou stanovených povinností. „Preventivní programy upevní sociální postavení dětí v kolektivu, upozorní na rizika on-line komunikace, která je v dnešní době nepostradatelná, ale nese s sebou velká úskalí. Důležité je pro nás přívětivé a přátelské prostředí školy, protože jedině tak se minimalizuje možnost vzniku rizikového chování. Takto investované finance jsou investicí do našich dětí a jejich budoucího života,“ uzavřela starostka města Otrokovice Hana Večerková.

 

 

 

 

 

 

 

Další informace:

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

vaculova@muotrokovice.cz

www.otrokovice.cz

 

 
Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 16.11.2021 / 16.11.2021

Líbí se?

 50% |  50%

Obslužné odkazy

 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Prosinec 2021 >>

týdenPoÚtStČtSoNe
48. týden293012345
49. týden6789101112
50. týden13141516171819
51. týden20212223242526
52. týden272829303112
1. týden3456789

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 640


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém