Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


Trasa zbojníků Juráše a Ondráše

 

 
 

Cyklotrasa nás zavede k větrnému mlýnu a k úkrytu chřibských zbojníků Budačině.

Začít můžeme na Bahňáku u Společenského domu. Po žluté turistické značce se dostaneme k lávce přes řeku Moravu. Za lávkou se dáme doprava podél řeky, mineme pramen s pitnou vápenitou vodou a u jezu vyjedeme na silnici vedoucí do Kvasic. Bělov a poté i novou střelnici necháme po levé straně a celkem v pohodě po rovině dojedeme až do Kvasic ke kostelu. Odbočíme vlevo a pokračujeme táhlým stoupáním kolem bažantnice na Sulimov. Za mostkem přes Panenský potok objevíme památník a hned za ním odbočíme doprava a kolem zemědělského družstva dojedeme do obce Karolín. Pokračujeme ještě chvíli do kopce na křižovatku nad Vrbkou a dáme se doprava. Dostali jsme se na hřeben, ze kterého jsou daleké rozhledy. Po kilometru sjíždíme směrem k Velkým Těšanům a nalevo vidíme majestátně se tyčící dřevěný větrný mlýn. Mlýn spravuje Muzeum Kroměřížska a paní Chrastinová, která bydlí hned vedle, nás s poutavým vyprávěním provede a seznámí nás s historií mlýna a mlynářství vůbec.
Po odpočinku můžeme vyrazit zpět do Vrbky, kterou projedeme rovně a zajedeme do lesa. Po dalších dvou kilometrech se dostáváme k hájovně Tabarky a odbočíme směrem na Kostelany. Před námi je prudký kopec, dá nám opravdu zabrat. Hned za nejvyšším bodem stoupání odbočíme vlevo na užší lesní cestu, která je uzavřena závorou a po pár metrech narazíme na modrou turisticky značenou trasu, která nás dovede až ke skalám opředených pověstí o lapcích Jurášovi a Ondrášovi, Budačině.
Od Budačiny vyjedeme po zelené značce opět na lesní cestu. Zelená po chvíli odbočuje doleva do údolí, ale my pokračujeme dále po lesní asfaltce. Zanedlouho vyjedeme z lesa a otevřou se nám pohledy do Halenkovického údolí. Nenecháváme se však příliš unést, protože projíždíme kolem nedůvěru vzbuzujícího statku, a proto raději přidáme do pedálů. Po chvíli nám cestu křižuje červená turistická značka, tak odbočíme doleva a sjíždíme po ní do Plaňav a Halenkovic. V Halenkovicích máme možnost se občerstvit hned ve dvou hostincích. Přiblížili jsme se k poslednímu stoupání na naší trase. Od červené turistické značky se v Halenkovicích odděluje zelená, která prudce stoupá na další holý hřeben. V duchu blahořečíme staviteli silnice, že ji postavil právě na hřebeni a my tak můžeme přehlédnout celý kaňon řeky Moravy u Napajedel a Otrokovic. Za jasného počasí jsou vidět Hostýnské vrchy, a když se otočíme, tak i hrad Buchlov a nejvyšší hora Chřibů Brdo. Jakmile zajedeme do lesa, musíme dávat pozor, ať nemineme odbočku ke žlutavskému kamenolomu, kolem kterého projedeme do Žlutavy. Na křižovatce u hospody se dáme doleva a kolem rodinných domků projdeme k hájence a fotbalovému hřišti. Zbývá už jen opatrně překonat prudký sjezd a ocitneme se u lávky přes Moravu, u které jsme dnes již byli. Přejdeme ji a známou cestou dojedeme ke Společenskému domu, našemu výchozímu místu.

Celková délka trasy je 33 km.

 
Zveřejnil: Bc. Martin Maňásek
Vytvořeno / změněno: 8.1.2015 / 8.1.2015

Líbí se?

 56% |  44%

Obslužné odkazy

 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Turistika
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Leden 2021 >>

Aktuální měsíc neobsahuje žádné akce.

týdenPoÚtStČtSoNe
52. týden28293031123
1. týden45678910
2. týden11121314151617
3. týden18192021222324
4. týden25262728293031
5. týden1234567

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 2673


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém