Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


Trasa zbojníků Juráše a Ondráše

 

 
 

Cyklotrasa nás zavede k větrnému mlýnu a k úkrytu chřibských zbojníků Budačině.

Začít můžeme na Bahňáku u Společenského domu. Po žluté turistické značce se dostaneme k lávce přes řeku Moravu. Za lávkou se dáme doprava podél řeky, mineme pramen s pitnou vápenitou vodou a u jezu vyjedeme na silnici vedoucí do Kvasic. Bělov a poté i novou střelnici necháme po levé straně a celkem v pohodě po rovině dojedeme až do Kvasic ke kostelu. Odbočíme vlevo a pokračujeme táhlým stoupáním kolem bažantnice na Sulimov. Za mostkem přes Panenský potok objevíme památník a hned za ním odbočíme doprava a kolem zemědělského družstva dojedeme do obce Karolín. Pokračujeme ještě chvíli do kopce na křižovatku nad Vrbkou a dáme se doprava. Dostali jsme se na hřeben, ze kterého jsou daleké rozhledy. Po kilometru sjíždíme směrem k Velkým Těšanům a nalevo vidíme majestátně se tyčící dřevěný větrný mlýn. Mlýn spravuje Muzeum Kroměřížska a paní Chrastinová, která bydlí hned vedle, nás s poutavým vyprávěním provede a seznámí nás s historií mlýna a mlynářství vůbec.
Po odpočinku můžeme vyrazit zpět do Vrbky, kterou projedeme rovně a zajedeme do lesa. Po dalších dvou kilometrech se dostáváme k hájovně Tabarky a odbočíme směrem na Kostelany. Před námi je prudký kopec, dá nám opravdu zabrat. Hned za nejvyšším bodem stoupání odbočíme vlevo na užší lesní cestu, která je uzavřena závorou a po pár metrech narazíme na modrou turisticky značenou trasu, která nás dovede až ke skalám opředených pověstí o lapcích Jurášovi a Ondrášovi, Budačině.
Od Budačiny vyjedeme po zelené značce opět na lesní cestu. Zelená po chvíli odbočuje doleva do údolí, ale my pokračujeme dále po lesní asfaltce. Zanedlouho vyjedeme z lesa a otevřou se nám pohledy do Halenkovického údolí. Nenecháváme se však příliš unést, protože projíždíme kolem nedůvěru vzbuzujícího statku, a proto raději přidáme do pedálů. Po chvíli nám cestu křižuje červená turistická značka, tak odbočíme doleva a sjíždíme po ní do Plaňav a Halenkovic. V Halenkovicích máme možnost se občerstvit hned ve dvou hostincích. Přiblížili jsme se k poslednímu stoupání na naší trase. Od červené turistické značky se v Halenkovicích odděluje zelená, která prudce stoupá na další holý hřeben. V duchu blahořečíme staviteli silnice, že ji postavil právě na hřebeni a my tak můžeme přehlédnout celý kaňon řeky Moravy u Napajedel a Otrokovic. Za jasného počasí jsou vidět Hostýnské vrchy, a když se otočíme, tak i hrad Buchlov a nejvyšší hora Chřibů Brdo. Jakmile zajedeme do lesa, musíme dávat pozor, ať nemineme odbočku ke žlutavskému kamenolomu, kolem kterého projedeme do Žlutavy. Na křižovatce u hospody se dáme doleva a kolem rodinných domků projdeme k hájence a fotbalovému hřišti. Zbývá už jen opatrně překonat prudký sjezd a ocitneme se u lávky přes Moravu, u které jsme dnes již byli. Přejdeme ji a známou cestou dojedeme ke Společenskému domu, našemu výchozímu místu.

Celková délka trasy je 33 km.

 
Zveřejnil: Bc. Martin Maňásek
Vytvořeno / změněno: 8.1.2015 / 8.1.2015

Líbí se?

 57% |  43%

Obslužné odkazy

 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Turistika
 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Březen 2024 >>

týdenPoÚtStČtSoNe
9. týden26272829123
10. týden45678910
11. týden11121314151617
12. týden18192021222324
13. týden25262728293031
14. týden1234567

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 636


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém