Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


Místní část ponese jméno Baťov

Bahňák nebo Baťov? Dva užívané pojmy pro jednu z místních částí Otrokovic. Pro sjednocení názvu se vyslovili zastupitelé a od 1. ledna 2023 se bude užívat označení Baťov. S ohledem na historické skutečnosti tak město vzdává hold Baťům.
batov
 

 
 

V poslední době se stále častěji objevovaly hlasy, které upozorňovaly na nejednotnost označení jedné z místních částí Otrokovic. Zatímco pamětníci často mluvili o Bahňáku, mladší generace této části obvykle neřekne jinak než Baťov. „Chtěli jsme dát jednotný název části města, kde je baťovský duch patrný dodnes. Pravidelné ulice s baťovskými domky, Společenský dům, školy i průmyslový areál. To vše je zde díky bratrům, Tomáši i Janu Antonínu Baťovi, kteří se zasadili o rozvoj města. Bez jejich působení na našem území by Otrokovice nebyly tím, čím jsou dnes. Historii je třeba si připomínat a předávat dalším generacím. V letošním roce jsme vybudovali pomník Jana Antonína Bati a připomněli si 90. výročí úmrtí Tomáše Bati. Pojmenování místní části je dalším krokem, kterým se hlásíme k odkazu, který nám zde Baťové zanechali,“ uvedla starostka Otrokovic Hana Večerková s tím, že pro pojmenování Baťov se vyslovili také lidé v anketě, které proběhla v Otrokovických novinách a na webu města.  

Hlavním iniciátorem sjednocení názvu místní části byl Vít Marek, zakladatel projektu Ať žije Baťov. „Projekt ‚Ať žije Baťov!‘ jsem založil v lednu loňského roku, abych pomáhal šířit povědomí o zajímavé historii Baťova. Mrzelo mě, že přestože všichni této části města říkají Baťov, její oficiální jméno bylo stále Bahňák. Proto jsem jako název projektu zvolil frázi, kterou zvolali zastupitelé města v roce 1933 po prvním schválení tohoto nového jména: „Ať žije Baťov!“. Rozhodl jsem se psát články o tématech, na která se v Otrokovicích bohužel v posledních letech pozapomnělo a přiblížit občanům historii spojenou s firmou Baťa. Nejdříve přes sociální sítě, web a později i prostřednictvím Otrokovických novin. Poté, co se projekt dostal do povědomí občanů, obrátil jsem se letos na jaře s návrhem na přejmenování této části města na paní starostku. Přes léto se pracovalo na právním ukotvení celé záležitosti a 21. září byla změna názvu schválena zastupitelstvem Otrokovic. Děkuji paní starostce a všem zastupitelům, kteří pro změnu názvu hlasovali,“ píše na stránkách svého projektu Vít Marek.   

Označení Baťov je používáno jako zaužívané názvosloví místních částí (městských čtvrtí). Otrokovice nejsou statutární město, proto se nemohou dělit na městské části nebo městské obvody. Užívá se pojem "místní část" nebo "městská čtvrť". Právě v rámci tohoto neoficiálního pojmenování  se objevuje název Bahňák - Baťov, ale taky Trávníky, Újezdy, Střed, atd.

Obyvatel se změna názvu nijak nedotkne. Tento údaj se neuvádí v osobních ani jiných dokladech. Promítne se především v informačních materiálech města či na mapách.

 

 

 

Další informace:

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

vaculova@muotrokovice.cz

www.otrokovice.cz

 
Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 30.9.2022 / 30.9.2022

Líbí se?

 53% |  47%

Obslužné odkazy

 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Březen 2024 >>

týdenPoÚtStČtSoNe
9. týden26272829123
10. týden45678910
11. týden11121314151617
12. týden18192021222324
13. týden25262728293031
14. týden1234567

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 617


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém