Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


Na volání z tísňového tlačítka reagovali strážníci okamžitě, přestože se jednalo o omyl

Potřebuji pomoc a ta nepřichází – situace, do které by se nechtěl dostat nikdo, natož osamělý senior. Otrokovická radnice těmto situacím předchází, proto již od roku 2009 provozuje systém tísňového volání. Tísňová tlačítka jsou přímo napojena na centrální pult Městské police Otrokovice.
tisnove tlacitko
 

 
 

Často se stane, že senior tlačítko zmáčkne omylem, strážníci ale reagují okamžitě. „Tlačítko umožňuje zahájit přímý telefonní hovor, stálá služba tak neprodleně volá, co se stalo a podle situace vysílá na místo hlídku samotnou, případně kontaktuje záchrannou službu nebo hasiče,“ přiblížil Tomáš Gromus, ředitel Městské policie Otrokovice. Strážníci jedou na místo hned, bez ohledu na to, jestli majitel tlačítka oznámí, že šlo o omyl. „Tlačítko může být využito nejen, když jde o zdravotní komplikace, ale kdykoliv, kdy se jeho uživatel cítí v nebezpečí. Může jít například o jednání tzv. šmejdů, kteří se snaží člověka přinutit k podpisu smlouvy, o kterou nestojí, nebo o jiné podvodníky, kteří bez dovolení vstoupí do bytu dané osoby. Nikdy dopředu nevíme, zda není v místnosti někdo, kdo uživatele tlačítka po výhružkou nutí odvolat hlídku. Strážníci proto raději vždy situaci na místě prověří,“ sdělil Tomáš Gromus.

A jednání strážníků kvitují i sami uživatelé tísňových tlačítek. V jednom z posledních případů z prosince loňského roku obdrželo vedení radnice dokonce děkovný dopis. „Šlo o případ, kdy bylo tlačítko stisknuto omylem. Vzhledem k tomu, že jeho uživatel byl neslyšící a nemohl se domluvit s dozorčím po telefonu, hlídka vyrazila na místo neprodleně. Strážník stál u dveří bytu do pěti minut od zavolání s dotazem, zda je vše v pořádku a muž nepotřebuje pomoc. Až zde se potvrdilo, že jde o omylem stisknuté tlačítko,“ popsal ředitel Městské policie Otrokovice.

Funkčnost služby i rychlost zásahu kvitovala rodina seniora. „Tatínek, jemuž je 92 let, je uživatelem zařízení, které umožňuje seniorům v případě nouze přivolat pomoc. I když  se v jeho případě jednalo o omyl, ukázalo se, že systém je plně funkční, a že město Otrokovice nejen věnuje svým seniorům pozornost a snaží se jim ve stáří poskytnout potřebnou pomoc, ale že i lidé – zaměstnanci města a městského úřadu, v tomto případě městské policie, berou svou práci velmi vážně nejen v oblasti kontroly a prevence, ale i v oblasti pomoci svým spoluobčanům. Za to jim patří poděkování,“ uvedl mimo jiné v dopise směřovaném k rukám starostky syn seniora Josef Malota.

Město Otrokovice nabízí tlačítka zejména osamělým seniorům či hendikepovaným osobám. K dispozici jich má dvacet. Aktuálně jsou volné čtyři tlačítka, o která je možné zažádat. Tlačítko tísňového volání je občanům zapůjčeno na základě písemné smlouvy. Poplatek na úhradu nákladů provozu systému tísňového volání činí 200 korun ročně, v případě uzavření smlouvy po 30. červnu daného roku pak v daném prvním roce výpůjčky činí poplatek 100 korun.

Více informací o systému poskytne referentka odboru sociálního paní Jana Dudová, tel: 577 680 429, e-mail: dudova@muotrokovice.cz.

 

 

 

 

Další informace:                                              

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

vaculova@muotrokovice.cz

www.otrokovice.cz

 
Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 17.1.2023 / 17.1.2023

Líbí se?

 53% |  47%

Obslužné odkazy

 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Duben 2024 >>

týdenPoÚtStČtSoNe
14. týden1234567
15. týden891011121314
16. týden15161718192021
17. týden22232425262728
18. týden293012345
19. týden6789101112

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 2182


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém