Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


Nová fontána dominuje tržišti na Trávníkách

Umělecké dílo akademického sochaře Radima Hankeho se stalo funkční součástí nově rekonstruovaného tržiště na Trávníkách. Umění zasazené do veřejného prostoru tak získává nový rozměr. Přináší oživení a v létě příjemné osvěžení - Ještěrkáč je totiž netradiční fontánou.
jesterkac
 

 
 

Revitalizace tržiště přinesla v loňském roce sídlišti Trávníky novou, atraktivní podobu. Frekventovaným úsekem v blízkosti MHD a pošty denně projdou stovky lidí. I proto se radnice rozhodla pro stavbu, která celý prostor více otevřela a vytvořila příjemné místo pro odpočinek i místní prodejce. Hlavním prvkem a zároveň dominantou nového prostoru je netradiční fontána. „Každá z místních částí si zaslouží svůj vodní prvek, zatímco na Baťově je chloubou Otrokovic Štěrkáč, na Trávníkách by to mohl být Ještěrkáč,“ komentovala s úsměvem pojmenování nové fontány starostka města Otrokovice Hana Večerková. „Fontána přináší do sídliště osvěžení ve více ohledech. Jako bájný ještěr se jistě stane atrakcí pro děti a svou funkcí pomůže v horkých letních dnech,“ doplnila starostka.

Hlavní motiv pro fontánu vznikal společně s architektonickým návrhem celého prostranství tržiště, jehož autorem je architekt Ivan Havlíček. Ten provedl výběr zvířete a ke spolupráci oslovil akademického sochaře Radima Hankeho, aby dané téma vyřešil jak tvarově, tak i v barevném návrhu pro skleněnou mozaiku, kterou je celá fontána obložena. „Snahou nás obou bylo vytvořit výrazný prvek, který toto prostranství vypointuje jak tvarově, tak barevně. Ještěrka je trochu sci-fi a trochu pohádkové zvíře, které si svou podobu vzalo z dětského světa svobodné fantazie. Barva je tu výrazným činitelem, má být živým výrazným prvkem celé fontány. Jejím základním tónem je žlutá, tvořící výrazný kontrast jednak k cihlové barvě zídky, ale také k zeleni trávy v jejím pozadí i k použité dlažbě. Dalšími barvami jsou oranžová, modrá a zelená, které jsou použity pro elipsy a křivky doplňující základní žlutou plochu. Mají evokovat hravost a fantazii pohádkového zvířete, kterému navíc z hřbetu a tlamy tryská voda,“ popsal umělecké dílo autor Radim Hanke.

Centrálním bodem tržiště je zvýšený záhon s původní katalpou, od které se rozvíjí další plocha. Zachován byl princip opěrné zídky, která ale dostala novou funkci odpočinkové plochy s lavičkami. „Díky střídání plných bloků a dílů se zabudovaným sezením, se tato část, stala odpočinkovou zónou,“ přiblížil Erik Štábl vedoucí odboru rozvoje města. Obnovy se dočkala i zeleň. Zídka z lícového zdivá je lemovaná výsadbou středně vysokých keřů a dvojitou řadou vzrostlých stromů. „Tato úprava tvoří přirozenou bariéru od rušné křižovatky, snižuje prašnost a vytváří příjemné mikroklima,“ doplnil Erik Štábl. Samozřejmou součástí nového tržiště jsou i prodejní stoly a lavičky pro odpočinek. Výměnou prošly také informační tabule umístěné v bezprostřední blízkosti tržiště.

Revitalizace prostoru tržiště včetně nové fontány vyšla radnici na 8,3 mil. korun.

 

 

 

Další informace:                                              

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

vaculova@muotrokovice.cz

www.otrokovice.cz

 

Odkazy

 
Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 30.6.2023 / 30.6.2023

Líbí se?

 51% |  49%

Obslužné odkazy

 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Květen 2024 >>

týdenPoÚtStČtSoNe
18. týden293012345
19. týden6789101112
20. týden13141516171819
21. týden20212223242526
22. týden272829303112
23. týden3456789

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 9326


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém