Cesta: Titulní stránka
K zavedení dietních režimů vedl
školy přibývající počet žáků se stravovacími specifiky. „Stále častěji se na nás obraceli rodiče, kteří byli zatíženi
každodenní přípravou obědů. Dětem chystali krabičky, které pak kuchařky
ohřívaly, aby měly děti možnost teplého jídla s ohledem na jejich omezení.
Přípravou dietních režimů se jim velmi ulevilo,“ uvedla ředitelka ZŠ
Mánesova Marcela Javoříková, kde s dietními režimy začali jako první a vaří
je již od listopadu. Stejnou situaci řešili i v ZŠ T. G. Masaryka a ZŠ
Trávníky. Se zavedením bezlepkové a bezlaktózové stravy pomohla všem třem školám
nutriční terapeutka Jana Kalivodová, která všechny zainteresované pracovníky
odborně vedla a proškolila. „Dietní jídlo připravuje proškolený personál
stravovacího provozu, který zná požadavky na dietní omezení, ví, které suroviny
musí na přípravu dietní stravy použít, zná technologické a časové
postupy při přípravě dietní stravy,“ doplnila Jana Kalivodová.
Pracovnice
jídelny se s novinkami sžily velmi rychle. „Příprava pokrmů pro bezlepkovou dietu se neliší od přípravy pokrmů
standardních. Rozdílem je bezpodmínečné používání bezlepkových a
bezlaktózových surovin. Jídelní lístek je pro každý tip
diety sestavován zvlášť. Vychází z jídelního lístku běžného, kdy jsou vyloučeny
nevhodné suroviny a nahrazeny surovinami vhodnými. Pokud nelze použít stejné
jídlo, jako má běžný jídelní lístek, nahradíme ho jiným dietním jídlem,“
přiblížila vedoucí školní kuchyně ZŠ Mánesova Anna Vičánková s tím, že
personál jídelny je pravidelně
proškolován ze znalostí zásad onemocnění při jednotlivých dietních opatřeních. Receptury jsou pravidelně upravovány, tak jak je přináší jídelní lístek. V jídelně
je také vymezeno místo, kde probíhá
příprava a dohotovování dietní stravy, včetně vyčleněného nádobí. Oddělené je také skladování surovin.
Aktivitu
škol, jejímž výsledkem je zavedení dietního stravování, vítá i vedení města. „Všechny tři otrokovické základní školy jsou
velmi progresivní a stále přicházejí s novinkami, ať už v oblasti
výuky nebo doplňujících služeb, čímž zvyšují svoji prestiž. Velmi si cením
vynaloženého úsilí ředitelek, které posunují školy kupředu a nenechají se
odradit případnými překážkami. Přestože se v rámci otrokovických škol
v dietním režimu stravuje jen třináct žáků, vnímám tento krok jako správný
a velmi důležitý. I děti s dietním omezením mají mít možnost stravovat se
ve stejném režimu jako jejich spolužáci a nebýt tak vystaveni riziku vyčlenění
z kolektivu kvůli odlišnosti. Stravování ve školní jídelně navíc dává
jistotu i rodičům těchto dětí, že strava je připravována dle zásad zdravé
výživy a dostanou tak vše, co dětský organismus potřebuje ke svému vývoji.
Spolupráci s nutriční terapeutkou školy zvládly financovat ze svých
rozpočtů, v případě dodatečné potřeby speciálního materiálního vybavení
jsme připraveni podat pomocnou ruku a uvolnit potřebné finanční prostředky,“
zakončila starostka města Otrokovice Hana Večerková.
Další informace:
Lenka Vaculová
tisková mluvčí města Otrokovice
+420 723 606 758, +420 577 680 449
Zobrazit vyhledávací formulář »
Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz
Celkem hlasovalo: 1721