Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


Projekt ukazuje nové příležitosti v základním školství

Získat inspiraci v oblastech efektivního vedení a vytváření příznivých podmínek pro žáky i učitele ve školách si klade za cíl mezinárodní projekt The Well finančně dotovaný z programu Erasmus+. V rámci něj absolvovala desetičlenná delegace složená ze zástupců vedení města Otrokovice a pedagožek ze základních a mateřských škol v ORP Otrokovice studijní cestu do irského města Galway.
erasmus
 

 
 

Mezinárodní projekt The Well realizuje město Otrokovice od září minulého roku. Jeho cílem je v následujícím dvouletém období prozkoumat možnosti, jak zajistit rovné příležitosti ve vzdělávání všem žákyním a žákům a zároveň najít vynikající příklady dobré praxe v oblasti řízení škol. Tématem studijní cesty do Irska bylo začleňování dětí ze znevýhodněného prostředí, případně dětí s handicapem, do běžného vzdělávacího proudu. „Společně s pedagogy z Portugalska, Rumunska a Chorvatska jsme navštívili základní školu Claddagh NS, která je rovněž partnerem projektu. Na programu byla nejen prezentace systému irského základního školství, ale i návštěva nejrůznějších vzdělávacích institucí jako například Univerzita v Galway, zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a také místní komunitní centrum, které nabízí volnočasové aktivity pro děti ze znevýhodněného prostředí,“ popsala vedoucí odboru školství Barbora Galatík Šopíková.  

Účastníci studijní cesty absolvovali také několik workshopů. Stěžejními tématy bylo řízení školy, dále well-being ve škole nebo způsoby, jak společnost, případně škola mohou přistupovat k začleňování znevýhodněných dětí do škol a celé komunity. „Studijní cesta nám umožnila nacházet společné styčné body v přístupu k dětem i zaměstnancům školy z pohledu vedení. Oslovil nás zejména systém podpory nově nastupujících ředitelek, ředitelů škol. S poznatky z této cesty budeme dále pracovat,“ uvedl místostarosta Petr Ťopek. Nadcházející aktivitou v projektu je studijní aktivita v Portugalsku, která bude tematicky zaměřená na střední článek řízení ve školství.

Svět vzdělávání se překotně vyvíjí, stále se objevují nové podněty, poznatky a trendy. Školství je v něm ovšem jakási obří loď, která svůj kurz mění jen pomalu. „I když nám výzkumy potvrzují, že začínající učitelé učí podle vzorů, s nimiž se sami setkávali, požadavky jsou dnes zcela jiné. Monotónní výklad u tabule už nestačí, žáky je třeba aktivizovat. Učitelé už nejsou primárně zdrojem informací, ale spíše otevírají brány svého oboru,“ míní vedoucí odboru školství Barbora Galatík Šopíková s tím, že pravě příklady dobré praxe mohou pomoci určit optimální a efektivní směr moderního vzdělávání.

„Téma školství často vzbuzuje bouřlivé debaty, kdy se každý z nás cítí být odborníkem, protože do školy přece chodil každý a všichni ví, jak se má učit. Ale zamyslet bychom se měli především nad tím, zda obstojí učitel z našeho dětství ve 21. století, jakým výzvám v dnešním přetechnizovaném světě čelí, co by měl znát, umět a bez čeho se neobejde. Pravidelně hledáme odpovědi na tyto otázky v rámci setkávání mezi odborníky na území republiky. Díky projektu máme možnost hledat odpovědi i na mezinárodním poli,“ uzavřela Barbora Galatík Šopíková.

 



Další informace:

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

vaculova@muotrokovice.cz

www.otrokovice.cz

 
Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 3.1.2023 / 3.1.2023

Líbí se?

 53% |  47%

Obslužné odkazy

 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Květen 2024 >>

týdenPoÚtStČtSoNe
18. týden293012345
19. týden6789101112
20. týden13141516171819
21. týden20212223242526
22. týden272829303112
23. týden3456789

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 4063


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém