Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


Průjezd jihovýchodní částí obchvatu jen s e-známkou

Po jihovýchodním obchvatu města, přesně mezi Otrokovicemi (exit 32) a Napajedly (exit 34), se řidiči projedou jen s dálniční známkou. I přes vynaložené úsilí o nezpoplatnění nově otevřeného jihovýchodního obchvatu města, Ministerstvo dopravy výjimku neudělilo. Otrokovice budou jednat dál.
DALNICE
 

 
 

Zpoplatnění obchvatu je dáno vyhláškou, která vešla v platnost 1. ledna. Přesto, že ji město k připomínkování oficiálně od Ministerstva dopravy neobdrželo, své připomínky sdělilo prostřednictví Zlínského kraje. Navíc Otrokovice následně oslovili samotné ministerstvo a v dopise argumentovaly důvody, proč by ke zpoplatnění nemělo dojít. „Mimo jiné jsme zdůrazňovali, že základním smyslem dálničních obchvatů měst má být maximální možné odvedení silniční dopravy mimo centra, a to i za cenu zvýšení motivace řidičů motorových vozidel k použití obchvatů jejich nezpoplatněním. Podle našeho názoru by měla v čele zájmu stát ochrana životního prostředí i obyvatel žijících ve zdravém prostředí města,“ uvedla starostka města Otrokovice Hana Večerková s tím, že při zavedení výjimky ze zpoplatnění severovýchodní části obchvatu v roce 2018 došlo k výraznému snížení intenzity dopravy. „Průjezd bez poplatku znamenal zklidnění dopravy v centru, snížení nehodovosti a v neposlední řadě i úbytek výfukových plynů,“ dodala starostka.

Zařazením nově otevřeného úseku D55 mezi exitem 32 a 34, tzv. jihovýchodního obchvatu města Otrokovice do zpoplatněných pozemních komunikací, je zcela potlačen smysl budování obchvatů měst.

Odpověď Ministerstva dopravy na apely Otrokovic byla následující: „Návaznost jihovýchodního obchvatu města na dálniční síť přispěje k úplnému odlehčení ‚kvítkovické‘ křižovatky od nákladní dopravy nad 3,5 tuny a stejně tak dojde k jejímu úplnému odlehčení o tu část řidičů, pro které není úhrada časového poplatku problematická.“. Závěrem dopisu bylo zdůrazněno, že Ministerstvo dopravy aktuálně další výjimky z časového zpoplatnění zavádět nebude: „Jedná se o nesystémové a nekoncepční opatření, které obecně přispívá ke snižování spravedlivosti systému časového zpoplatnění. Ministerstvo dopravy pro rok 2023 připravuje vytvoření jednotných pravidel a podmínek, jejichž splnění by zakládalo důvodné vyjmutí konkrétního úseku ze systému časového zpoplatnění, přičemž v tomto ohledu bude nezbytná aktivní kooperace krajů, měst a obcí.“.

Otrokovice tak svůj boj o nezpoplatnění nevzdávají a budou i nadále aktivní. „Máme velký zájem podílet se na všech jednáních, které by vedly k udělení výjimky pro další roky. Příslib ministerstva stanovit nové podmínky pro rok 2023 vnímáme jako příležitost a výzvu, kterou si nenecháme ujít,“ uzavřela starostka Otrokovic Hana Večerková.      

 

 

 

 

 

Další informace:

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

vaculova@muotrokovice.cz

www.otrokovice.cz

 

 
Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 3.1.2022 / 3.1.2022

Líbí se?

 50% |  50%

Obslužné odkazy

 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Březen 2024 >>

týdenPoÚtStČtSoNe
9. týden26272829123
10. týden45678910
11. týden11121314151617
12. týden18192021222324
13. týden25262728293031
14. týden1234567

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 642


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém