Cesta: Titulní stránka > Město Otrokovice > Městské zpravodajství > Aktuální zprávy
Tento týden se tak školní jídelna promění
v cestovatelskou zastávku pro všechny milovníky dobrého jídla. V pondělí
se servírovaly speciality z Indie, v úterý se vaří podle finských receptů, ve středu
se podává marocká kuchyně, ve čtvrtek thajská a na závěr týdne se strávníci
podívají do Srbska. Na jídelníčku se objevují autentické pokrmy
jako houbová
polévka z lišek, marocké kuřecí kousky s citronovým kuskusem nebo thajská
kokosová polévka.
„Chceme ukázat, že stravování může být nejen
zdravé a vyvážené, ale i pestré a chutné. Inspirujeme se světovou kuchyní,
zkoušíme nové recepty a hledáme způsoby, jak oživit jídelníček. A to nás opravdu
baví. Samozřejmě je to hlavně o kuchařkách, kterým patří obrovský dík a respekt
za jejich práci při tvorbě jak jídelníčků tak především jídel samotných,“ říká
vedoucí školní kuchyně Lenka Chrastinová.
Jídla
cizích zemí ale nejsou jedinou inspirací. Jídelna se nebojí přizvat ke
spolupráci ani zkušeného šéfkuchaře. Pozvání ke společnému vaření přijal Oskar Klanert,
kterého diváci znají z ranního pořadu Dobré ráno na ČT2. Oskar Klanert, který nasbíral
zkušenosti v prestižních restauracích v Německu i Česku, dnes působí jako šéfkuchař a
spolumajitel restaurace Na Humpolce.
V Otrokovicích
se společně s kuchařkami jídelny věnovali ve středu marocké kuchyni. „Udělali jsme Hariru, což je tradiční
marocká polévka, ve které jsou obsaženy luštěniny i zelenina. Hlavním chodem byly marocké kuřecí kousky s
citronovým kuskusem a zeleninový marocký salát,“ doplnila Lenka Chrastinová.
Školní jídelna ZŠ Mánesova má zapsánu
téměř tisícovku strávníků. Denně uvaří přibližně 650 obědů. Náročné je
zkoordinovat i samotný výdej jídel, který probíhá pouhých 150 minut, což
znamená, že kuchařky musí vydat 4 - 5 obědů během jediné minuty. Přesto je
práce baví a jsou kreativní. Na spokojenosti jim pak přidávají vrácené prázdné
talíře a pochvaly malých i velkých strávníků. „Školní jídelna dokazuje, že jídelníček pro děti nemusí být
jednotvárný. Naopak – může být moderní, zdravý a zároveň inspirativní. Je skvělé
vidět, s jakým nadšením ve školní jídelně vaří. Dobré jídlo je důležité a může
být i velkým zážitkem. A kdo ví? Možná se i díky těmto kulinářským zážitkům
mezi školáky objeví budoucí šéfkuchař,“ pochválila práci kuchařek a chodu
celé jídelny starostka města Otrokovice Hana
Večerková.
ZŠ
Mánesova Otrokovice je jednou ze tří základních škol, kterou zřizuje město
Otrokovice.
Další
informace:
Lenka
Vaculová
tisková
mluvčí města Otrokovice
+420 723 606
758, +420 577 680 449
Zobrazit vyhledávací formulář »
Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.
web & design WEBHOUSE®, redakční systém vismo®