Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


Odstraňování škod po přívalovém dešti probíhá i dnes, uzavřen je podjezd pod dálnicí

město Otrokovice
Mimořádně silný přívalový déšť zasáhl v úterý Otrokovice a způsobil na mnoha místech komplikace, na jejichž odstranění intenzivně pracovalo minimálně 12 jednotek hasičů z širokého okolí, ale i pracovníci Technických služeb Otrokovice, města a městské policie. Práce na likvidaci následků probíhají i dnes.
 

 
 

Nejvíce zasaženou částí Otrokovic byly Kvítkovice, kudy se prohnala především voda z polí. Nejvíce zasaženy byly průmyslové objekty a dopravní infrastruktura. „Situace v Kvítkovicích byla vážná. Voda si opět našla cesty, jak se dostat do zastavěného území, kde zkomplikovala život lidem a to i přesto, že v posledních letech byla právě v extravilánu nad Kvítkovicemi vybudována rozsáhlá protipovodňová opatření za 58 milionů korun. Přibyly zde polní cesty, svodné příkopy, výsadby interakčních prvků a především záchytné nádrže včetně záchytných průlehů, jejichž úlohou je zadržet stékající vodu v krajině. Pokud by tato opatření realizována nebyla, situace by byla o to horší,“ zmínila starostka města Otrokovice Hana Večerková s tím, že hlavním investorem byla Česká republika - Státní pozemkový fond. „Včera jsme byli po celou dobu na místě a sledovali cesty, kudy voda tekla, abychom si udělali přesný obrázek o tom, zda je možné něco zlepšit předtím, než celé dílo převezmeme do majetku. Realizovaná opatření v daný moment fungovala, záchytné nádrže se zaplnily, bohužel příval vody byl tak silný, že ani jejich kapacita nestačila,“ doplnila starostka Hana Večerková. Problémy byly také s odvodňovacími příkopy v zastavěných částech, kam si lidé zvykli vyvážet posečenou trávu. Ta následně ucpala průchody pro vodu. Aktuálně hasiči stále zasahují na „staré malenovské“, kde je zaplaven podjezd pod dálnicí na výjezdu z Kvítkovic směrem na Zlín. Hasiči zde odčerpávají vodu a uvolňují vpusti, tak aby mohla voda volně odtékat. Silnice je proto neprůjezdná.

Dalším zasaženým místem byl Baťov, kde nestačila kapacita kanalizace. Kanalizace je dimenzovaná na běžný stav a její zahlcení způsobilo, že u domů, kde jsou sklepy položeny níže než kanalizace, se voda dostala do sklepů. I zde pomáhali hasiči, kteří vodu odčerpávali. K několika případům zaplavení došlo i v centru města. Pracovníci Technických služeb Otrokovice mají v akci veškerou dostupnou techniku a aktuálně intenzivně pracují na čištění komunikací, odstraňování nánosů bahna a dalších činnostech, aby bylo město uklizeno v co nejkratším čase.

„Přívalové deště jsou přírodním jevem, se kterým se těžko bojuje. V krátkém čase dochází k enormnímu přívalu vody, která nemá kudy odejít. I přes všechna opatření, do kterých se investovalo, působí problémy. Přesto je třeba mít na paměti, že kdyby systém protipovodňových opatření nebyl, situace by byla mnohem horší. Opatření má minimalizovat následky a škody, což účel splnilo. Neexistuje opatření, které by na 100 % škodám zabránilo. Naší snahou bude celou situaci, tak jak proběhla, znovu vyhodnotit a najít místa, na kterých budeme dále pracovat tak, aby i v těchto situacích byl zdraví a majetek obyvatel chráněn v co nejvyšší míře. Zároveň bych ráda poděkovala všem složkám, které se na likvidaci škod a odstraňování následků podíleli. Jsou to především všechny zasahující jednotky hasičů z řad dobrovolníku i profesionálů, ale také pracovníci Technických služeb Otrokovice, kteří dávají město opět do pořádku,“ uzavřela starostka Otrokovice Hana Večerková  

   

 

 

 

Další informace:                                              

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

vaculova@muotrokovice.cz

www.otrokovice.cz

 
Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 24.5.2023 / 24.5.2023

Líbí se?

 55% |  45%

Obslužné odkazy

 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Březen 2024 >>

týdenPoÚtStČtSoNe
9. týden26272829123
10. týden45678910
11. týden11121314151617
12. týden18192021222324
13. týden25262728293031
14. týden1234567

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 644


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém