Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


Spolky působící na poli kultury v Otrokovicích dostanou od radnice 450 tisíc korun

Činnost spolků se významně podílí na kulturním životě ve městě. Na zajištění chodu spolků každoročně přispívá město Otrokovice v podobě neinvestiční dotace na činnost. V letošním roce zastupitelé schválili dotaci ve výši 449 tisíc korun, kterou si rozdělí šest spolků - Fotoklub Beseda Otrokovice, Rozumění, Klub přátel historie města Otrokovice, Ženský pěvecký sbor, Klub vojenské historie Litava a Imortela.
vano
 

 
 

„Při poskytování dotace vycházíme z hospodaření v předchozím roce. Zohledňujeme také účast a podíl na organizaci místních, regionálních, celostátních a mezinárodních akcí. Přihlížíme také k tradici a době existence. Podporu spolků vnímáme jako velmi důležitou z pohledu pestrosti kulturní nabídky ve městě. Dotované spolky kompletně pokryjí program v městské galerii a během roku tak můžeme vidět každý měsíc novou výstavu. Podílí se i na řadě akcí organizovaných městem, kdy spoluutváří programovou nabídku. Navíc svou činnost prezentují za hranicemi města a zvýrazňují Otrokovice na mapě kultury v Česku i zahraničí,“ vysvětlila starostka města Otrokovice Hana Večerková. 

Program pro poskytování dotací z rozpočtu města v oblasti kultury schvaluje Zastupitelstvo města Otrokovice. Po vyhlášení výzvy a následném přijetí žádostí také schvaluje poskytnutí účelových finančních dotací z rozpočtu města. „O dotaci mohou každoročně zažádat spolky se sídlem v Otrokovicích, které splňují všechny zákonem předepsané podmínky pro činnost v oblasti kultury. Spolek nesmí být komerčně zaměřený k dosahování zisku a jeho členové musí být pouze fyzické osoby,“ vyjmenovala Barbora Šopíková, vedoucí odboru školství a kultury. Peněžní prostředky jsou poskytovány například na provozní náklady vynaložené na hlavní činnost spolku, na dopravu v rámci vystoupení, soutěží, festivalů, workshopů, ale také materiálně technické zabezpečení, mzdy a honoráře lektorů, apod.

 

Podpořené spolky

Fotoklub Beseda Otrokovice, z.s.                      253 500

IMORTELA z.s.                                               4 500

Klub přátel historie města Otrokovice z.s.          54 300

Klub vojenské historie Litava, z.s.                     17 000

Rozumění, z.s.                                                102 000

Ženský pěvecký sbor Otrokovice, z.s.               17 700

Celkem                                                           449 000

 

 

Fotoklub Beseda Otrokovice, z.s.                                                                             

Jedná se o spolek, jehož kulturní aktivity přesahují rámec města, prezentuje město celostátně i v zahraničí. Spolek dosahuje velmi dobré výsledky, umísťuje se na předních místech v soutěžích, pořádá výstavy a další akce. Počet členů je 28. V roce 2021 se spolku i při dodržování všech epidemiologických omezení podařilo vykonávat svou činnost téměř v neomezeném rozsahu, z mnoha akcí vyčnívají především výstavy v MGO Roberta Vana a Milana Víchy, uskutečnění workshopů na Rusavě a v Kopánkách, přední umístění v soutěžích a mapových okruzích v Turnově, Bardějově a Rýmařově. V roce 2022 plánuje spolek mj. uspořádat XIV. Otrokovický fotosalon, workshop Kopánky, organizovat vyhlášení mapových okruhů MSMO a Vysočina a kromě výstav v MGO uspořádat také výstavu v partnerském městě Vác.

 

IMORTELA z.s.                                                                                 

Jedná se o heavy-metalovou kapelu s hudbou určenou nejen pro mladou generaci složenou z mladých aktivních členů. Skupina se od svých prvních větších úspěchů z roku 2014 zaměřovala kromě příležitostného nahrávání a tvorby videoklipů především na pořádání vlastních hudebních festivalů na Štěrkovišti a spoluúčasti na akcích v jiných městech v ČR. V roce 2017 také účinkovala v mezinárodním hudebním projektu NIGHT FULL OF ROCK Počet členů je 5. V době utlumení své činnosti v letech 2019 až 2021 spolek o dotace nežádal. Koncertní činnost skupiny byla negativně poznamenána nejen protiepidemickými restrikcemi, ale také změnami v obsazení - věnovala se tak především budování nové zkušebny a vlastní tvorbě. V roce 2021 se však i tak stihla zúčastnit dvou charitativních hudebních akcí v Plumlově a v Břestku. V roce 2022 hodlá spolek zorganizovat 8. ročník festivalu IMORTELA METALFEST na Štěrkovišti, v Otrokovicích skupina vystoupí také na letních slavnostech a Michalfestu.

 

Klub přátel historie města Otrokovice, z.s.                                                                           

Jedná se o spolek, jehož činnost je pro město žádoucí. Spolek pořádá v MGO výstavy, přednášky a vernisáže, provádí také badatelskou a sbírkotvornou činnost. Počet členů je 18. V loňském roce vrcholila generační obměna spolku, způsobená utlumenou aktivitou některých původních členů či dokonce jejich odchodem z klubu. Situace dokonce spěla k ukončení činnosti spolku, na mimořádné schůzi se však podařilo zvolit nové vedení a deklarovat vůli k pokračování činnosti v nezmenšené míře. V roce 2021 se spolku podařilo v MGO uspořádat dvě velké výstavy pro veřejnost - "Otrokovice na úsvitu dějin" a Kouzelné módní doplňky, aneb krása a elegance uplynulých let". V roce 2022 hodlá spolek kromě již tradičních dvou velkých výstav v MGO především uspořádat více přednášek a besed pro veřejnost v průběhu roku.

 

Klub vojenské historie Litava, z.s.

Jedná se o spolek založený v roce 2016. Posláním spolku je zúčastňování se vojensko - historických ukázek, pietních aktů, výstav, resp. akcí související s vojenskou historií, samotné organizování těchto akcí, ať již samostatně nebo ve spolupráci s jinými organizacemi. Počet členů je 14. V roce 2021 se spolek podílel na 27 akcích spojených s vojenskou historií v ČR i v zahraničí, jedna akce byla realizována v Otrokovicích - dětský den pořádaným lanovým centrem Lanáček. Za zmínku stojí také spolupráce spolku při tvorbě filmových dokumentů. Pro rok 2022 má spolek naplánováno celkem 28 akcí, z nichž jedna proběhne na konci prázdnin opět na Lanáčku v Otrokovicích.

 

Rozumění, z.s.                                                                                  

Jedná se o velmi aktivní a iniciativní spolek sdružující výtvarníky, kteří vyvíjeli svoji aktivitu již před vznikem spolku v roce 2011. Spolek úzce spolupracuje s městem Otrokovice (stálá prezentace prací v parcích, Otrokovické letní slavnosti - výtvarné sympozium, výtvarný salon). Počet členů je 24. Jejich činnost v roce 2021 byla výrazně omezena celostátními karanténami, zaměřena byla především na vlastní výtvarnou činnost a organizací výstav. Výstavy v MGO musely být zrušeny, proběhly však akce v Uherském Hradišti, Polsku a na Slovensku, dále spolková "Výstava na louce" na Žlutavách ve spolupráci s městem. Podařilo se uskutečnit také keramické workshopy s pálením keramiky Raku a modelování sochařského portrétu. Členové spolku samostatně vystavovali na celorepublikových výstavách, někteří i v zahraničí. V roce 2022 plánuje spolek uspořádat výstavy Reunion, spolku Alfons, Ivany Kotáskové, Emila Slámy, výtvarné keramické dílny, výstavu Na louce a 16. Otrokovický salón. V průběhu roku by také měla vyjít kniha o spolku Rozumění.  

 

Ženský pěvecký sbor, z.s.                                                                             

Jedná se o aktivní spolek dotvářející kulturu ve městě. Prezentuje město v regionu i v zahraničí. Kvalitních výsledků dosahuje po dobu téměř 20 let své existence. Počet členů je 29. Činnost spolku v roce 2021 zásadně ovlivnila vládní opatření proti pandemii zakazující shromažďování osob a zpěv.  Přesto se v druhé polovině roku podařilo uskutečnit alespoň vystoupení na luhačovickém festivalu a realizovalo se i adventní vystoupení pro klienty Senioru v Otrokovicích. V otrokovickém Senioru by chtěl spolek vystoupit dvakrát také v roce 2022, dále také na festivalu v Prostějově, Kojetíně a uspořádat vánoční koncerty v Otrokovicích a Štítné nad Vláří.

 

 

 

Další informace:

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

vaculova@muotrokovice.cz

www.otrokovice.cz

 
Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 21.4.2022 / 21.4.2022

Líbí se?

 47% |  53%

Obslužné odkazy

 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Červen 2022 >>

týdenPoÚtStČtSoNe
22. týden303112345
23. týden6789101112
24. týden13141516171819
25. týden20212223242526
26. týden27282930123
27. týden45678910

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 621


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém