Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


V Norsku se na předávání informací mezi městem a veřejností podílejí dobrovolníci

Aktivní práce dobrovolníků v radách a výborech a přenášení informací o plánovaných projektech směrem k širší veřejnosti, tím se vyznačuje spolupráce s veřejností v norském městě Fredrikstad. K tomuto a mnoha dalším poznáním dospěli účastníci studijní cesty do Norska, která se uskutečnila v rámci projektu „Zapojení veřejnosti do rozvoje obce“.
norsko
 

 
 

Celkem 24 účastníků vyrazilo první zářijový týden do Norského města Fredrikstad, aby načerpali příklady dobré praxe při komunikaci s veřejností a přenesli je do českých podmínek. Nabitý program umožnil účastníkům diskuzi se norskou starostkou Siri Martinsen, která v krátkosti představila město a vyzdvihla zejména důležité projekty, na kterých pracují. Na téma projektů navázal Per-Erik Torp, vedoucí odboru životního prostředí a rozvoje města. Z jeho slov vyplynulo, že většina projektů se aktuálně zaměřuje na dosažení vyššího počtu obyvatel, kterého chtějí docílit vybudováním příjemného bydlení, nabídkou pracovních příležitostí a vytvořením konceptu města přívětivého pro jeho obyvatele s komplexní sítí obchodů a služeb v docházkové vzdálenosti. Nová výstavba je především předmětem developerů a soukromých investorů, kteří s městem komunikují.

Zajímavým bodem programu byla také účast na setkání místních výborů, pro které v Norsku používají označení „komuna“. Tento pojem lépe vystihuje, že jde o komunitu lidí, které spojuje buď územní blízkost, věk nebo zájem. Ve výborech lidé pracují v pozici dobrovolníků a informace předávají širší veřejnosti ve své lokalitě. Zajímavým zjištěním byl fakt, že spolupráce developerů s výbory je mnohem intenzivnější než u nás. Povinností developerů je všechny své projekty již v plánovací fázi řešit a projednávat s občany právě prostřednictvím výborů, kterých je ve městě celkem 22.

Další dílčí fází vzájemné komunikace jsou setkání zástupců výborů, městských organizací, volených představitelů, interních hostů a externích odborníků. Účelem je vyhodnocení jednotlivých podnětů z výborů, vyhodnocení spolupráce s městem a reakce na jednotlivé projekty města. Tato setkání se konají 4x ročně.

V Norsku dávají prostor i mladým. Při městě funguje na úrovni středního školství tzv. Rada mládeže ve Fredrikstadu, která má za úkol přenášet názory, podněty a potřeby mladých lidí směrem k politikům a dalším osobám s rozhodovací pravomocí.

Ve všech projektech klade Fredrikstad důraz na udržitelnou mobilitu. Podle územního plánovače Erlinga Gunnufsena chce město nulový nárůst osobní dopravy. Toho by chtělo docílit maximální motivací k využívání městské hromadné dopravy, cyklodopravy i chůze. Naopak na poli osobní dopravy počítá město se zavedením plateb na cestách, mýtného, zákaz vjezdu do určitých částí nebo změn parkovací politiky. Jen tak lze podle nich vytlačit vozidla z města.  

Důvodem studijní cesty bylo poznat prostředky komunikace a dobrou praxi v zahraničí. Další aktivitou projektu budou vzdělávací workshopy, kde proběhne diskuze o nabytých zkušenostech s cílem najít řešení, jak nejlépe přenést zkušenosti norského partnera do českého prostředí. Zprávy ze studijní cesty budou také využity při prezentaci na závěrečné konferenci.

 

 

Informace o projektu:

Název: Zapojení veřejnosti do rozvoje obce

Termín realizace 1.4.2022 – 30.4.2024

Rozpočet: 4 869 846 Kč

 

Projekt je financovaný z Fondů Evropského hospodářského prostoru v rámci Programu Řádná správa věcí veřejných.

Registrační číslo projektu: GG-MGS1-003

Město Otrokovice má v projektu roli žadatele a hlavního realizátora, partnery projektu jsou norský Fredrikstad, dále pak obce a města Halenkovice, Jeseník, Kopřivnice, Kurovice, Kutná Hora, Nová Dědina, Říčany, Turnov, Uherský Brod, Valašské Meziříčí, Žlutava a Mikroregion Ivančicko, sdružující dalších čtrnáct obcí Jihomoravského kraje.

 

 

Další informace:

Eva Matulová

Koordinátorka projektu „Zapojení veřejnosti do rozvoje obce“

matulova@muotrokovice.cz

 

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

vaculova@muotrokovice.cz

www.otrokovice.cz

 
Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 16.9.2022 / 16.9.2022

Líbí se?

 51% |  49%

Obslužné odkazy

 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Listopad 2022 >>

týdenPoÚtStČtSoNe
44. týden31123456
45. týden78910111213
46. týden14151617181920
47. týden21222324252627
48. týden2829301234
49. týden567891011

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 2206


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém