Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


Útulky spolupracující s městem jsou prověřenými institucemi

O zatoulané pejsky se často jejich majitelé nepřihlásí a tak z kotce v Otrokovicích jdou do některého ze smluvních zařízení. Těmi jsou pro Otrokovice útulky ve Zlíně a Bulharech. Kvalitu útulku prověřují pracovníci města při osobní kontrole.
bulhary
 

 
 

V minulém týdnu zahltily sociální sítě informace o nejisté budoucnosti psů umísťovaných v útulku Bulhary provozovaném manžely Kočvarovými. Město s tímto zařízením spolupracuje od roku 2009, kdy vzhledem k množství psů umístěných v dosud spolupracujících útulcích v Kroměříži a Zlíně, nebylo možné psa nikam umístit. Po návštěvách několika zařízení a jednání s jejich provozovateli se v té době nejlépe jevil právě útulek Bulhary. Psi zde měli odbornou péči, odpovídající zázemí, přívětivý přístup majitelů a dobré reference od lidí, kteří si zvíře z tohoto útulku odvezli. Kontrola ze strany města ale při výběru útulku nekončí. Pracovníci sem pravidelně dojíždějí a mají možnost zhodnotit poskytovanou péči. „Útulek v Bulharech splňuje všechny předpisy. Navíc majitelka útulku bere svou práci jako poslání a za roky fungování přesně ví, co platí na kterou psí bolístku, ať už je v hlavě, nebo na těle,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Anna Pšejová. O tom, že útulek odpovídá všem požadavkům, svědčí i závěrečná zpráva Státní veterinární správy o kontrole v zařízení, která proběhla v prosinci 2021.

Od začátku spolupráce, tedy roku 2009, až do dnešního dne bylo v tomto útulku umístěno 101 psů, z toho šest psů za poslední tři roky. „Považujeme za velmi nekorektní zprávy, ve kterých se uvádí, že zvířata zde umístěná, mají nejistou budoucnost a není o ně náležitě postaráno. Pro taková tvrzení neexistují žádné reálné důkazy ani podklady, které by něčemu takovému vůbec nasvědčovaly. O každém psu se vede v útulku evidence, kde je dohledatelné, kdy byl přijat i kam a kdy byl umístěn. Na webových stránkách města se zveřejňují pouze psi, kteří byli odchyceni nebo jinak nalezeni a majitel není znám,“ doplnila Anna Pšejová.

Zákon na ochranu zvířat proti týrání přitom dává obcím jasná pravidla, jak nakládat s odchycenými psy, případně se psy, kteří propadli státu, protože je jejich majitelé týrali. „Obec má ze zákona povinnost postarat se o psy nalezené, odchycené, případně o psy, jejichž majitel je momentálně v léčebném zařízení nebo zemřel a není, kdo by se psa ujal. Kam se psi následně umístí, je věcí samosprávy města. Právě za tímto účelem má město zřízeny záchytné kotce pro první dny a smlouvy s útulkem ve Zlíně a v Bulharech, pokud se majitel o psa nepřihlásí v době, kdy je v záchytném kotci. Je ale možné psa adoptovat i přímo ze záchytných kotců, nový majitel však musí počítat s tím, že psa bude muset vrátit původnímu majiteli, pokud se do čtyř měsíců od nálezu přihlásí,“ vysvětlila postup v případě, že pes nemá majitele Anna Pšejová s tím, že postup při odebrání psa majiteli je odlišný. „Naproti tomu jsou psi, kteří jsou umístěni do předběžné náhradní péče, protože je jejich majitel týral a nemohl jim zabezpečit potřebné životní podmínky. Takoví psi podléhají rozhodnutí správního orgánu ve správním řízení. Správní řízení je vedeno v režimu státní správy, kterou město vykonává v rámci své přenesené působnosti a do těchto rozhodnutí nemůže představitel města, kterým je starosta či  starostka ani jiný orgán samosprávy zasahovat. Tyto psy na stránkách města nezveřejňujeme, jelikož jsou pořád v osobním vlastnictví, majitel je známý a nejsou určeni k adopci,“ dodala Anna Pšejová.

Město Otrokovice je se spolupracujícími útulky ve Zlíně i Bulharech spokojeno. „Nemáme žádné důvody měnit zařízení pro umísťování psů. Oba útulky jsou prověřené a poskytují zvířatům vše, co potřebují, o tom není pochyb. V doprovodu dalšího zastupitele jsem se byla osobně přesvědčit v útulku v Bulharech, zda zde funguje vše, tak jak má. Vyžádala jsem si evidenci psů, které si odvezli noví majitelé. V této evidenci, je přesně uvedeno, komu a kdy byli psi předáni. Na první pohled se může zdát, že podmínky pro umístění psů nejsou na nejvyšší úrovni, ale poskytují vše potřebné. Naopak jako výhodu vidím velký oplocený pozemek, kam jsou psi pouštěni z kotců, aby se proběhli. Na základě dalších podkladů od institucí, které zde prováděly kontrolu, jsem dospěla k závěru, že psi zde umísťovaní mají vše, co potřebují. Ostatní zprávy, které denně dostávám, a napadají útulek, nejsou podloženy žádnými dohledatelnými materiály a v případě, že jsem o ně požádala, nebyly mi dodány. Naopak majitelé útulku zodpověděli všechny dotazy a podložili je také odpovídajícími doklady,“ uzavřela starostka města Otrokovice Hana Večerková, s tím, že jediné co si můžeme přát je, aby si psi rychle našli nové majitele, protože s novým páníčkem, získají to, co jim chybí.

 

 

 

 

Další informace:

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

vaculova@muotrokovice.cz

www.otrokovice.cz

 
Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 26.1.2022 / 26.1.2022

Líbí se?

 51% |  49%

Obslužné odkazy

 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Duben 2024 >>

týdenPoÚtStČtSoNe
14. týden1234567
15. týden891011121314
16. týden15161718192021
17. týden22232425262728
18. týden293012345
19. týden6789101112

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 1968


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém