Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


Chytřejší technologie a úspory energií. Otrokovice budou spolupracovat s odborníky z ČEZ ESCO

Není na co čekat – s modernizací energetiky, která přinese „ozelenění“ a dnes tolik potřebné úspory energií, je třeba začít okamžitě. To je motto otrokovických radních, kteří už několik měsíců spolupracují s odborníky z ČEZ ESCO na budování Smart City Otrokovice. Smlouvu, kterou oficiálně podepsali zástupci města a energetiků, už Otrokovice neformálně naplňují několik měsíců.
memorandum čez
 

 
 

Úlohou ČEZ ESCO je pomoci Otrokovicím s koncepcí chytrého města a s návrhy moderních úsporných energetických řešení, která budou mít zároveň pozitivní vliv na životní prostředí. „Už jsme energetiky seznámili s prvními případy, kde by nám mohli výrazně pomoci s úsporami, protože právě ceny energií výrazně ovlivní náš rozpočet a tedy i možnost dalších investic. Mám na mysli například fotovoltaiku na střeše SENIORU - místního domova pro seniory, komplexní energetické řešení městské polikliniky nebo nový systém vytápění pro školku na ulici K. H. Máchy, kde se nyní teplo vyrábí ve staré plynové kotelně. Ale to je jen začátek, možnosti pro spolupráci jsou mnohem širší,“ říká starostka Hana Večerková s tím, že k řadě úsporných opatření přistoupilo město již dříve především na poli soutěžení cen na komoditní burze, v oblasti veřejného osvětlení nebo při správě budov. 

Vybudování smart city ale sahá mnohem dál. „Všichni teď řešíme rostoucí ceny energií a snižování naší energetické závislosti na Rusku. A obnovitelné zdroje a energetické úspory v tom hrají klíčovou úlohu. Koncept smart city zajistí, že jednotlivá řešení budou fungovat propojeně a město z nich bude mít ten největší užitek. Chytré město znamená spolupráci mezi obory od energetiky přes dopravu, bytové hospodářství a informační technologie až po zdravotnictví a životní prostředí,“ vysvětluje generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Moderní energetická řešení nabízí ESCO komplexně, od energetického managementu, přes realizaci energetických úspor tzv. EPC metodou, kdy zákazník splácí investici z úspor, což je obzvlášť po covidu a v současném stavu veřejných financí, kdy městské rozpočty omezuje inflace, velmi atraktivní produkt. Vhodně je lze doplnit instalací obnovitelných zdrojů na střechy objektů, které zajistí bezemisní energii za stabilní cenu, modernizací svícení v městských objektech nebo kompletní výměnou veřejného osvětlení silnic a chodníků. 

Skupina ČEZ působí na Zlínsku dlouhodobě a také v Otrokovicích už se jako dobrý soused podílela na několika veřejně prospěšných projektech. Prostřednictvím Nadace ČEZ přispěla v minulých letech městu 150 tisíc korun na cvičební prvky pro sportovní areál Baťov, dalších 90 tisíc věnovala dětem ze ZŠ Trávníky na vybudování snoezelenové místnosti, 60 tisíc poslala Charitě Otrokovice na dětské hřiště a přes čtvrt milionu darovala otrokovické pobočce Naděje na vzdělávání zaměstnanců a aktivity pro hendikepované.

 

 

Další informace:

Vladislav Sobol

mluvčí skupiny ČEZ

+420 725 959 417

vladislav.sobol@cez.cz

 

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

vaculova@muotrokovice.cz

www.otrokovice.cz

 
Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 23.9.2022 / 23.9.2022

Líbí se?

 53% |  47%

Obslužné odkazy

 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Březen 2024 >>

týdenPoÚtStČtSoNe
9. týden26272829123
10. týden45678910
11. týden11121314151617
12. týden18192021222324
13. týden25262728293031
14. týden1234567

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 683


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém