Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


Žádost o poskytnutí informace - Dokumenty k článku Veolia má ve Zlíně skončit v roce 2029, dohodu posvětili zastupitelé (24/2022)

Datum podání žádosti: 01.04.2022

Datum poskytnutí informace: 19.04.2022
Předmětem žádosti bylo poskytnutí následujících informací:

a) Právní analýzy související s uzavřením dohody o narovnání ohledně společnosti Vodovody
a kanalizace Zlín, a. s. (dále jen „VaK Zlín“)

b) Vyjádření ekonomického poradce ohledně VaKu Zlín

c) Analýzy města Zlína ohledně VaKu Zlín

d) Veškeré dokumenty, které měli zastupitelé města Otrokovice k dispozici před hlasováním
o schválení dohody o narovnání ve věci VaKu Zlín

e) Veškeré dokumenty, které již byly v souvislosti s narovnáním ve věci VaKu Zlín ze strany města Otrokovice podepsány nebo které jsou již vyhotoveny a budou podepsány,

f) Přepis zápisu ze zasedání zastupitelstva města Otrokovice, na kterém byly schvalovány dokumenty související s narovnáním ve vztahu k VaKu Zlín a účasti na valné hromadě VaKu Zlín svolané na den 25.04.2022, vč. výsledků hlasování o těchto bodech jmenovitě.
 

 
 

Způsob vyřízení žádosti:


V bodech a), b) nelze požadované dokumenty poskytnout neboť by poskytnutím byla porušena ochrana práv třetích osob k předmětu práva autorského nebo práv souvisejících s právem autorským a požadovaná informace je obchodním tajemstvím

 

K bodu c) nelze požadované dokumenty poskytnout neboť by poskytnutím byla porušena ochrana práv třetích osob k předmětu práva autorského nebo práv souvisejících s právem autorským 

 

K bodu d) 

Zastupitelé byli průběžně informováni na několika pracovních seminářích. Podkladem pro rozhodování zastupitelů, na veřejném zasedání zastupitelstva, které se konalo dne 30.03.2022, byly analýzy, které nelze poskytnout z výše uvedených důvodů. Dále měli zastupitelé k dispozici zejména:

 

  •  -        dokumenty, které zveřejnila společnost Vodovody a kanalizace Zlín, a.s. na svých webových stránkách, tedy Pozvánku na valnou hromadu, Manažerské shrnutí – Posouzení vybraných ekonomických aspektů transformace provozování vodovodů a kanalizací na Zlínsku, Nový provozovatel – shrnutí ve formě zkrácené prezentace, Transformace provozování vodohospodářského majetku VaKu Zlín, Koncepci dlouhodobého rozvoje a podnikatelské činnosti, Dohodu o narovnání mezi společností Vodovody a kanalizace Zlín, a.s. a společností MORAVSKÁ VODÁRENSKÁ, a.s. a městem Otrokovice a městem Fryšták, Smlouvu o převodu akcií (vše přikládáme)
  • -         rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení sp. zn. ÚOHS-S0636/2021/KS ze dne 14.01.2022, jak bylo zveřejněno na stránkách úřadu (přikládáme)
  • -         návrh usnesení zastupitelstva (přikládáme).

 

Nadto měli k dispozici úplný soubor tzv. Transakční dokumentace, zahrnující i další smluvní dokumenty související s narovnáním, jakož i další dokumenty související s mediací a informace získané v rámci mediace. Tyto podklady a informace nelze poskytnout podle § 9 odst. 1 InfZ, neboť „požadovaná informace je obchodním tajemstvím“ - blíže viz odůvodnění rozhodnutí o částečném odmítnutí informace.

 

Město je vázáno Smlouvou o provedení mediace ze dne 10.08.2019, kterou uzavřelo s ostatními účastníky mediace, společností Vodovody a kanalizace Zlín, a. s. a MORAVSKÁ VODÁRENSKÁ, a. s. Podle této smlouvy jsou obchodním tajemstvím tzv. důvěrné informace, které „v rámci mediace sdělí účastník mediátorovi nebo které si sdělí účastníci v rámci mediace navzájem nebo které budou účastníkům v rámci mediace jinak zpřístupněny. Důvěrnými informacemi se tak zejména rozumí průběžná stanoviska účastníků a návrhy účastníků na řešení sporu v rámci mediace“.

 

Dokumenty a informace nelze vydat ani na základě Zproštění mlčenlivosti ze dne 09.11.2021. Podle něj totiž platí, že se uvolňují Důvěrné informace jen ve sjednaném rozsahu (zejména jde o kompletní Transakční dokumentaci) a pro sjednaný účel, kterým je: „Poskytnutí informací akcionářům společnosti Vodovody
a kanalizace Zlín, a.s. a jedinému akcionáři společnosti MORAVSKÁ VODÁRENSKÁ, a.s. tak, aby tito měli informace v dostatečném předstihu před rozhodovacími procesy potřebnými k schválení případné mediační dohody. U akcionářů, kteří mají povahu obcí, budou příjemci informací členové zastupitelstev obcí, a při veřejném zasedání zastupitelstev s ohledem na zásadu veřejnosti i širší občanská veřejnost.
“. Vzhledem k tomu, že o informace žádáte mimo veřejné zasedání zastupitelstva, není Vám možné informace
a podklady pro překážku mlčenlivosti poskytnout. Z výše uvedeného vyplývá, že kompletní Transakční dokumentaci by město mohlo poskytnout, aniž by porušilo závazek mlčenlivosti, jen osobě, která je akcionářem společnosti Vodovody a kanalizace Zlín a.s., k čemuž je jistě kdykoli připraveno. Nicméně akcionář může tuto dokumentaci získat (spolu s další řadou podkladů) i využitím práva nahlédnout u společnosti Vodovody a kanalizace Zlín, a.s. do pokladů pro valnou hromadu.

  

K bodu e) 

Ze strany města nebyly žádné dokumenty v souvislosti s narovnáním podepsány, ani nejsou zatím žádné vyhotoveny a připraveny k podepsání. Další postup města je závislý na výsledku hlasování na valné hromadě společnosti Vodovody a kanalizace Zlín, a.s. která se bude konat dne 25.04.2022. Blíže viz zápis z jednání zastupitelstva.

  

K bodu f) 

Zápis z jednání Zastupitelstva města Otrokovice ze dne 30.03.2022, přikládáme v příloze. Pro přijetí usnesení z toho jednání hlasovalo 17 ze 17 přítomných zastupitelů.

 

 


 
Žádost vyřizoval Městský úřad Otrokovice, odbor majetko-právní.
Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 4.5.2022 / 4.5.2022

Líbí se?

 52% |  48%

Obslužné odkazy

 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Březen 2024 >>

týdenPoÚtStČtSoNe
9. týden26272829123
10. týden45678910
11. týden11121314151617
12. týden18192021222324
13. týden25262728293031
14. týden1234567

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 640


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém