Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


Nad Kvítkovicemi probíhají opravy polních cest a protierozních opatření

Nutnost oprav nově vybudovaných polních cest a protierozních opatření v Kvítkovicích vyvolaly přívalové deště v květnu letošního roku. Bezprostředně po řádění živlů vedení města Otrokovice avizovalo, že bude jednat tak, aby došlo k nápravě. Na stavbu realizovanou Státním pozemkovým úřadem se nyní vrátila těžká technika, aby odstranila povodňové škody a provedla opravy.
PEO
 

 
 

Výstavba uceleného komplexu staveb v krajině probíhala v letech 2021 - 2022 a zahrnovala kromě polních cest, propojovacích úseků a záchytných nádrží také soubor protierozních opatření, kterými jsou záchytné průlehy, přehrážky, zatravněné údolnice, svodné průlehy, příkopy aj. Všechna tato opatření v době dešťů zafungovala, přesto síla vody byla taková, že na mnoha místech poškodila stavbu a zaplavila některé provozovny v areálu farmy i širším okolí a zahltila také kanalizaci v části Kvítkovic. Dle šetření na místě bezprostředně po dešti, byla situace zdokumentována a město vstoupilo v jednání se Státním pozemkovým úřadem (SPÚ), který byl investorem stavby, a také s Plemenářskými službami, které obhospodařují většinu polností nad Kvítkovicemi. Přizváni byli také zástupci Ředitelství silnic a dálnic ČR i Ředitelství silnic Zlínského kraje. „Zájmem všech bylo udělat maximum pro to, aby negativní následky přívalových dešťů byly co nejmenší a nejlépe žádné. Navrhli jsme proto kombinaci opatření, která budou v krajině pomáhat. Některé mohly být provedeny ihned a další přichází na řadu nyní,“ uvedla starostka Otrokovic Hana Večerková. 

Aktuálně prováděná náprava škod po přívalových deštích je realizována SPÚ jako investorem stavby a vychází ze zpracovaného technického posouzení rozsahu oprav projektantem. Obsahuje soubor prací, kdy na polních cestách dochází zejména k pročištění a odtěžení nánosu z příkopů a osetí travní směsí. Součástí oprav bude i dosypání poškozené zpevněné krajnice a oprava drenážního potrubí.
U záchytných nádrží, které slouží především k zachycení odtoků a splavenin, dojde k odtěžení nánosů z nádrží a obnovení tůní. Po odbahnění bude provedena úprava dna, svahování břehů a osetí. U jedné z nádrží bude obnoveno odplavené záchytné kamenné žebro. U druhé nádrže bude zkontrolována stabilita žeber. Nad nádržemi proběhne osev vhodně zvolenými plodinami. Větší část velkého záchytného průlehu byla zanesená bahnem. Průleh bude obnoven, ohumusován a oset. K pročištění dojde také u zatravněné údolnice. Rovněž Plemenářské služby provedli již dílčí opatření v hospodaření vč. zatravnění některých ploch pro zvýšení vsaku vody v terénu.

„Věřím, že spolupráce SPÚ, plemenářů, města a kombinace stavebních úprav a změn hospodaření přinese výsledky. Působení živlů neovlivníme, přesto bych byla ráda, kdybychom jim čelit nemuseli. Pokud se tak stane, je naší snahou být co nejlépe připraveni,“ uzavřela otrokovická starostka Hana Večerková. 

Práce by měly být hotovy do konce listopadu, následně budou tato zařízení předána ze zákona městu.

 

 

 

 

Další informace:

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

vaculova@muotrokovice.cz   

www.otrokovice.cz

 
Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 25.10.2023 / 25.10.2023

Líbí se?

 45% |  55%

Obslužné odkazy

 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Duben 2024 >>

týdenPoÚtStČtSoNe
14. týden1234567
15. týden891011121314
16. týden15161718192021
17. týden22232425262728
18. týden293012345
19. týden6789101112

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 2933


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém