Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


Nenechavci opět lámou mladé stromy

Možná si neuvědomují, že ničí to, co nás chrání. Funkce stromů v intravilánu města je nezastupitelná. O to více nepochopitelné jsou důvody, které vedou některé lidi k tomu, aby je poškozovali nebo dokonce úplně likvidovali.
dub
 

 
 

Na Trávníkách v ulici SNP za „kostkama“ byl čerstvě vysazen dub, který zde měl nahradit jiný, nedávno uhynulý. Bohatou korunou, která by v létě vrhala stín, působila jako filtr prachu i hluku, už se ale pravděpodobně pyšnit nebude. Někdo ji nenávratně poškodil. Strom snad poroste dál, ale bude chvíli trvat, než dosáhne alespoň rozměrů, jaké měl při výsadbě. Kompletní podzimní výsadba ještě nebyla ani dokončena a stromy již někdo ničí. Letos město plánovalo vysadit asi 140 kusů stromů, a to mimo akci „Sázíme budoucnost“.

Stromy jsou klíčovým prvkem udržitelného městského rozvoje. Otrokovice ročně investují statisíce korun do nové výsadby s cílem zachování a obnovy stromů. Zelené město totiž není jen příjemné na první pohled, ale je také základem pro zdravý a harmonický život jeho obyvatel. Stromy tvoří zelená srdce měst. Na svých větvích ale nesou mnohem víc než jen listy. Nepostradatelné jsou například proto, že:

 

1. Čistí vzduch a filtrují škodliví částice: Stromy mají schopnost absorbovat oxid uhličitý a produkovat kyslík skrze fotosyntézu. Navíc pohlcují škodliviny z ovzduší, jako jsou prach, oxidy dusíku a těžké kovy. Tím přispívají k čistějšímu ovzduší a snižují negativní dopady urbanizace na životní prostředí.

 

2. Regulují teplotu: Stromy působí jako přirozená klimatizace, vytvářením stínu regulují teplotu. Ochlazují okolní prostředí a vytvářejí tak příjemnější mikroklima.

 

3. Podporují biodiverzitu: Stromy jsou domovem pro mnoho druhů hmyzu a ptáků. Vytvářejí ekosystémy uprostřed města, které podporují biodiverzitu a přispívají k udržení biologické rovnováhy.

 

4. Působí na psychické a fyzické blaho obyvatel: Studie ukazují, že kontakt s přírodou má pozitivní vliv na psychické zdraví lidí. Přítomnost stromů ve městě nabízí obyvatelům místa pro relaxaci, odpočinek i trávení volného času. Zelené prostředí také motivuje lidi k pohybu a zvyšuje celkovou kvalitu života.

 

5. Zvyšují estetickou hodnotu prostředí: Příjemné zelené aleje, parky a stromy podél ulic zvyšují vizuální atraktivitu města a celkově zlepšují urbanistický design.

 

 

 

 

Další informace:

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

vaculova@muotrokovice.cz

www.otrokovice.cz

 

 
Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 5.12.2023 / 5.12.2023

Líbí se?

 45% |  55%

Obslužné odkazy

 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Duben 2024 >>

týdenPoÚtStČtSoNe
14. týden1234567
15. týden891011121314
16. týden15161718192021
17. týden22232425262728
18. týden293012345
19. týden6789101112

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 2905


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém