Otrokovice - Oficiální stránky města


Vyhledávání


Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB
Město Otrokovice - foto místo s širokou
NABÍDKOU SLUŽEB

Cesta: Titulní stránka


Vedení města poděkovalo předsedkyni klubu důchodců za dlouholetou práci pro klub

Za pečlivou a svědomitou práci, vykonávanou s elánem a zapálením, dnes poděkovali představitelé města dlouholeté předsedkyni Klubu důchodců na Trávníkách. Paní Jarmila Kovalová po 23 letech přestává klub vést a účast v klubu si bude nyní užívat jako členka výboru. Kytici a dar převzala z rukou starostky Hany Večerkové, místostarosty Petra Ťopka a zástupců sociálního odboru MěÚ Otrokovice, který je klubům v organizaci jejich činnost nápomocný.
kovalova
 

 
 

V květnu 2023 byl s paní Jarmilou Kovalovou zveřejněn rozhovor v Otrokovických novinách, ve kterém se rozpovídala o činnosti klubu, jeho tradicích i spolupráci s dětmi. Níže najdete přepis rozhovoru.

 

Předsedkyně KD Trávníky Jarmila Kovalová: Naše tradice? Nanukové mlsání

Paní Jarmila Kovalová vede již třiadvacet let Klub důchodců na Trávníkách, který sídlí v prostorách Domu s pečovatelskou službou. Ten má dnes kolem 60 členů různého věkového složení. Ale pokud si myslíte, že tito senioři jenom sedí a povídají si u kávy, jste na omylu. Naopak, jsou velmi akční a nebojí se vyrazit třeba i na týdenní dovolenou.

Váš klub nedávno prošel rekonstrukcí, takže jste se nějakou dobu nemohli scházet. Nebylo vám smutno?

To víte, že tak trochu ano, ale snažili jsme se stýkat i mimo naše prostory. Chodili jsme do kavárny, do kina na Otrokovickou BESEDU a paní Straková z kvítkovického klubu nám poskytla jejich prostory ke schůzkám, za což bych jí chtěla moc poděkovat.

Teď máte k dispozici nové prostory, takže co v nejbližší době plánujete?

Teď je důležité, aby se k nám naši členové zase vrátili. Půl roku jsme nemohli fungovat tak, jak jsme byli zvyklí, a předtím jsme zase byli omezeni kvůli pandemii covidu. Takže musíme dát všem vědět, že už zase jedeme naplno.

Kolik má klub zhruba členů?

Jednu dobu nás bývalo i 150. Jezdívali k nám lidé z celého širokého okolí, ale teď je nás kolem šedesáti. Ale i tak si myslím, že je to hezký počet. Problém je, že náš klub sídlí poměrně daleko od jakékoliv zastávky a lidé, kteří už opravdu hodně špatně chodí, mají problém se k nám dostat. Takže bohužel se i ty počty mění. Ale pořád přijímáme nové členy, neodmítáme nikoho.

A je i u vás více žen než mužů?

Máte pravdu, je. Ale to je asi tak všude. Na druhou stranu si myslím, že jim to nevadí. Spíše naopak. A musím říct, že tady už vznikla krásná přátelství.

Jaké programy a činnosti nabízíte?

Náš klub je otevřený od pondělí do čtvrtka. A to i mimo plánované akce. Lidé si k nám mohou přijít posedět, přečíst si knihu, noviny, popovídat si u kávy či čaje. A občas je to tady jako ve včelím úlu. (smích) Ale jinak se snažím vymyslet vždy něco dle aktuální roční doby. Takže na jaře jsou to různé besedy se zahrádkáři, zdravotníky, cestovateli. Mimo to chodíme na procházky, jezdíme na  výlety. Dvakrát do týdne využíváme tělocvičnu, kde si protahujeme naše těla a vylepšujeme si kondičku. A nesmím  zapomenout ani na pétanque, který nás opravdu baví, a dokonce už máme na kontě několik pohárů. Kromě těla zaměstnáváme také naši hlavu a ruce. Už jsme se učili plést koše, vyrobit hrníčky z keramiky, pleteme, malujeme a tak podobně. Dokonce máme vytvořený vlastní keramický betlém. Jednou za čas pak uděláme výstavu z našich prací a  kocháme se.

A daří se vám shánět lektory?

Hodně si vypomáháme z vlastních řad. Vesměs to bývá někdo z našich členů, který nás to naučí, nebo i členové rodin. Musím říct, že mezi sebou máme spoustu šikovných lidí. A to je moc dobře. Každý z nás umí něco, čím  dokáže obohatit náš čas, naučit nás něco nového a podobně. A tak tu prostě fungujeme, jako jedna rodina.

Máte nějakou klubovou tradici?

Nanukové mlsání. To je jedna z našich nejoblíbenějších tradic (smích). Děláme ji několikrát do roka. A jinak samozřejmě, tak jako v jiných klubech, slavíme narozeniny a jubilea našich členů. To bývá vždy moc veselé. Zpíváme, povídáme si a tak. A co velmi rádi děláme, tak to jsou různé ochutnávky našich kuchařských výtvorů.

Jakým způsobem plánujeteprogramy, přednášky a výlety? Využíváte internet?

Já nejsem ten typ. Dělám vše tzv. ještě po staru. Takže využívám brožury, vlastní znalosti i znalosti jiných, domlouvám a plánuji. A především mám k ruce pětičlenný výbor, který mi se vším pomáhá.

Když jsem se však dívala do vaší kroniky, tak tam máte fotky z různých koutů republiky, včetně Slovenska.

Takže jezdíte i na vícedenní výlety?

My dokonce jezdíme na dovolené. Už ani nevím, kdy to začalo, ale prostě se jednou do roka domluvíme, najdeme si vhodnou dopravu a vyrazíme tam, kam nás srdce táhne. Byli jsme v Nízkých Tatrách, Mariánských Lázních, v Horní Bečvě, Chvalčově a podobně. A tam odpočíváme a užíváme si krásných chvil. Nemáme ani  žádný povinný program. Když se domluvíme, jdeme na výlet nebo na túru, nebo se opalujeme a kocháme se krásnou přírodou. Víte, spousta našich členů už žije sama a pro ně je důležité to, že jsou ve společnosti party. A je pak hrozně hezké sledovat, jak jsou lidé šťastní, usměvaví a spokojení.

Kousek od vás je i mateřská škola. Spolupracujete s ní, jako je tomu například v kvítkovickém klubu?

To víte, že ano. Dětičky už nás nejednou potěšily svým milým vystoupením. A my zase navštěvujeme naše vrstevníky v Senioru, kde si s nimi vykládáme a tak podobně. Spousta z nich jsou zároveň naši bývalí členové.

A spolupracujete napříč s ostatními  kluby důchodců ve městě?

Jednou za rok se všichni sejdeme, popovídáme si a uděláme si hezký den.

Platí vaši členové nějaké klubové příspěvky?

Bohužel od roku 2019 jsme prakticky nic nevybírali. Takže jsme fungovali z příspěvků za kávu a podobně. Za normálních okolností platí naši členové padesát korun ročně. Nicméně tuto částku budeme muset vzhledem k aktuální době zvednout. Kromě toho na naši činnost dostáváme příspěvky od města Otrokovice a díky tomu můžeme pořádat spoustu akcí a zájezdů. Samozřejmě že dovolené si platí každý sám.

Klub vedete již 23 let, což je opravdu hodně dlouhá doba. Jaké s ním máte další plány?

Já jsem tu dokonce od samého prvopočátku, takže jsem už takový  „inventář“ (smích). Nicméně aktuálně již mám za sebe nachystaného zástupce, který to tu za mě povede. Ale i nadále chci být členkou klubu, dokud mi to zdraví dovolí.

 

Rozhovor zpracovala Šárka Šarmanová, redaktorka ON

 

 

 

Další informace:                                              

Lenka Vaculová

tisková mluvčí města Otrokovice

+420 723 606 758, +420 577 680 449

vaculova@muotrokovice.cz

www.otrokovice.cz

 
Zveřejnil: Mgr. Lenka Vaculová
Vytvořeno / změněno: 15.2.2024 / 15.2.2024

Líbí se?

 40% |  60%

Obslužné odkazy

 

 

Zobrazit vyhledávací formulář »


 

Nejbližší akce

 

Další akce

 

Kalendář akcí

 

<< Duben 2024 >>

týdenPoÚtStČtSoNe
14. týden1234567
15. týden891011121314
16. týden15161718192021
17. týden22232425262728
18. týden293012345
19. týden6789101112

Další akce


Anketa

Těšíte se na letošní ročník Otrokovických letních slavností?

Konkrétní náměty a připomínky můžete zasílat na: jirankova@muotrokovice.cz

Celkem hlasovalo: 2875


Noviny


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

Zpět na začátek stránky

web & design , redakční systém